pauwen


Blauwe pauw

De blauwe pauw (Pavo cristatus) is een vogel uit de orde van de Hoendervogels. Net als de andere pauwrassen, is ook de blauwe pauw een kleurrijke vogel. De pauw is waarschijnlijk de oudst bekende siervogel.

De blauwe pauw komt van oorsprong voor in India en op Sri Lanka, maar wordt vrijwel over de hele wereld succesvol gehouden en gefokt. Het zijn alleseters die zich voeden met zowel insecten, slakken en wormen als bessen en zaden. Hoewel ze de grootste tijd op de grond doorbrengen, kunnen ze als het nodig is vliegen. Ze overnachten meestal op een boomtak of in een struik. Het verschil tussen de geslachten is erg duidelijk; de mannelijke dieren hebben pronkveren (sleep), die ze uitzetten tijdens de balts. Daarnaast is hun voorlichaam felblauw van kleur. De vrouwtjes zijn bruinachtig.

Pauwenmannetjes verzamelen doorgaans meerdere vrouwtjes om zich heen, die worden aangetrokken door hun baltsgedrag en roep. Nadat de vrouwtjes bevrucht zijn, gaan ze weer hun eigen weg. Het mannetje bemoeit zich verder niet met eieren of jongen. Het nest bevat ongeveer 5 eieren, die door het vrouwtje in circa 28 dagen worden uitgebroed. Volwassen manlijke dieren kunnen, inclusief hun staart, ruim 2 meter lang worden. Vrouwtjes zijn kleiner dan 1 meter. De blauwe pauw behoort tot de familie van Phas

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Blauwe_pauw

File:Pavo cristatus (male) -feathers-8a.jpgFile:FWB Boat Marina bird01.jpg